Pogosta vprašanja

Kako in kje naročim dvignjeno gredico Plantera?

Dvignjene gredice Plantera lahko naročite v naši spletni trgovini na spletni strani www.visokegrede.si, nam posredujete vaše povpraševanje na  info@visokegrede.si ali nas pokličite na 068 157 077.

Poseben način izdelave dvignjenih gredic Plantera daje gredicam življenjsko dobo 7 do 8 let, odvisno od pogojev na vašem vrtu (lega, sonce in vremenski vplivi). Ob ustrezni postavitvi gredice, tako da voda primerno odteka in dno lesenega okvirja gredice ni v stiku z zemljo se življenjska doba podaljša na 10 do 12 let.

Visoke gredice so izdelane iz kvalitetnega smrekovega lesa iz slovenskih gozdov. Gredice so narejene v celoti iz lesa in so brez kovinskih spojev.

Ponujamo dva različna prodajna programa NATUR in PROTECT.

Visoke grede iz linije NATUR so 100% naravne in ekološke, zato niso impregnirane ali drugače zaščitene.

Visoke grede iz linije PROTECT pa so zaščitene oz. impregnirane z premazom, ki les dodatno zaščiti in mu podaljša življenjsko dobo.

Gredico vam za doplačilo dostavimo na dom. Cena dostave se dogovori za vsakega kupca posebej. Za izračun cene dostave izpolnite kontaktni obrazec.

- manj ali nič plevela (juhu, ni okopavanja)
- boljšo in rahlejšo zemljo (ker ne hodimo po njej)
- ni erozije (zemlja nam ne more “uiti”)
- dober izkoristek (rastline lahko rastejo po celi površini grede)
- zaradi razpadanja materiala v gredici se zemlja hitreje segreje in počasneje ohlaja (pridelek zgodaj spomladi in pozno v jesen)
- zemlja boljše zadržuje vodo in vlago (še posebej, če uporabljamo zastirko)
- fleksibilnost (poljubno in enostavno lahko namestimo nosilce, pokrivala za zastiranje, senco ali podporo rastlinam)
- dovršen videz in različne oblike omogočajo lepo umestitev v okolico
- postavimo jih lahko kamorkoli (vrtnarimo lahko na dvorišču, balkonu, terasi)
- visoka greda omogoča vrtnarjenje tudi gibalno omejenim (vrtnariš lahko tudi sede ali stoje)

Pravilna priprava gredice poskrbi, zato da je zemlja na vrhu gredice primerno vlažna. Ob močnejših padavinah voda odteče v nižje plasti gredice, kjer se delno zadrži v naravnem materialu (listje, veje ipd.) in presežek pa odteče skozi naravno drenažo na dnu gredice. Ob sušnem vremenu pa voda, ki se je zadržala v naravnem materialu izhlapeva in tako zagotavlja vlago zemlji nad njim. Če gredico in pridelke še dodatno zastremo izhlapevanje še zmanjšamo. Splošno je za optimalno rast pridelka v visoki gredici potrebnega manj zalivanja kot pri klasičnem vrtnarjenju.

Visoke gredice Plantera so res enostavne za sestavljanje, zato boste svojo gredico z lahkoto sestavili in postavili sami. Pomembno pa je, da pred postavitvijo gredice teren, na katerem bo domovala, ustrezno pripravite. Preberite navodila za sestavljanje visoke grede.

Na vašo željo in za doplačilo na vašem vrtu sestavimo in postavimo visoko gredo na vnaprej ustrezno pripravljen teren.

Najprimernejši čas za nakup in pripravo gredice je jeseni oz. pozno poleti, ko je na vrtu dovolj naravnega materiala za pripravo gredice – listje, veje, pokošena trava, kompost ipd. Čez zimo se bo material še malo posedel in delno razgradil v rodovitno prst ter s tem ogrel gredico za zgodnje pomladno sajenje pridelka.

Teren za postavitev visoke grede naj bo raven in ustrezno pripravljen. Gredica lahko stoji na tudi na betonu ali asfaltu. V kolikor boste gredico postavili na travnik morate na prostoru, kjer bo stala odstraniti travno rušo in zemljo prekriti s kartonom, da preprečite zasajanje plevela. Več o postavitvi visoke grede si lahko pogledate tukaj ...

V visokih gredicah raste vse - zelenjava, zelišča, cvetlice, jagodičevje in drugo grmičevje. Pri načrtovanju sajenja v gredico je dobro upoštevati potrebe posameznih rastlin po soncu (višje rastline naj ne delajo sence nižjim) in načela "dobrih in slabih sosedov". Na robne dele grede navadno sadimo rastline, ki se bodo s svojimi cvetovi ali plodovi spuščale ob straneh dvignjene grede. Vabljeni tudi k branju našega članka »Kaj vse zraste v visoki gredici«.

Visoke gredice Plantera so 100% narave in ekološke, takšna bo tudi zelenjava, ki bo zrasla v njej. Naravni procesi  v visoki gredici ustvarijo ugodnejše pogoje za rast, zato vaše rastline uspevajo v rahli in ravno prav navlaženi zemlji ter zaščitene pred zajedavci. Umetnih gnojil in drugih sredstev za zatiranje škodljivcev tako ne potrebujete.

Nimate odgovora?