Sprejemamo naročila za pomlad 2024! Trenutni dobavni rok je 14 dni. Dismiss

Kako pripraviti visoko gredo?

1. Določimo pozicijo grede na vrtu

Po principih permakulture visoko gredo na vrt postavimo v smeri sever-jug, na sončno in ne preveč vetrovno mesto. Visoka greda je lahko poljubne dolžine, medtem ko naj širina ne presega 120 cm, zato da lahko sredino grede dosežemo z obeh strani.

2. Izkopljemo temelj visoke grede

Izbrano površino za gredo zakoličimo in iz nje odstranimo vrhnjo plast trave in zemlje (oboje bomo kasneje ponovno uporabili). Zemljo odkopljemo v globino ene lopate oziroma približno 30 cm globoko.

3. Zaščitimo dno pred zemeljskimi zajedavci

Prvi sloj visoke grede (10 cm) naj bo biološka ovčja volna, ki velja za naravno zaščito pred krti, mišmi, voluharji in drugimi zajedavci. Poleg tega daje gredi odlično toplotno izolacijo in zadržuje vodo.

4. Naložimo debelejši material – drenažo

Drugi sloj visoke grede (20 cm) oblikujemo iz debelejših odpadlih vej, ki jih lahko naberemo v bližnjem gozdu. Na dno grede jih polagamo v obliki mreže, saj bodo služile kot drenaža proti zastajanju vode v primeru obilnejših padavin. Nanje naložimo tudi dračje, sveže smrekove veje in druge olesenele odpadke, ki jih najdemo na vrtu. Vse skupaj malo potlačimo oziroma pohodimo.

5. Postavimo leseni okvir visoke grede Plantera

Po navodilih sestavimo leseni okvir visoke grede Plantera. Za daljšo življenjsko dobo visoke grede priporočamo, da leseni okvir ni v stiku z zemljo ali travnikom, ampak ga postavite na kamnito podlago.

6. Nadaljujemo s plastenjem visoke grede

Na utrjeno drenažno dno naložimo obrnjeno travno rušo in zemljo, ki smo jo izkopali za gredo (10 cm).

Naložimo še izdatno plast listja, pomešano z grobim materialom iz komposta (pokošena vrtna trava, kuhinjski biološki odpadki, odcvetele rože iz oken in balkonov ipd.). Nepredelan kompost vsebuje množico mikroorganizmov in žuželk, ki pospešijo humifikacijo. Na vrh tega lahko damo še sloj iz koščkov kartona, ki je ob razpadanju dobra vaba za deževnike (20 cm).

Dodamo še eno plast gozdnega humusa, ki jo premešamo s hlevskim gnojem. (20 cm).

Gredo zastremo s slamo, ki bo čez zimo razpadla in prispevala k boljši zemlji (10 cm).

Sestava visoke grede

Scroll to top